A fideszellenes hisztéria ellen való orvosság

Az unortodoxia sikere - Teljesült a hiánycél

2013/01/10. - írta: OrangeOrder

Tessék, Népszava-cikk

A lakossági megszorításoknak, a különadóknak, valamint a költségvetési szerveknél és az önkormányzatoknál alkalmazott forráskivonásoknak, a költségvetés tucatnyi módosításának köszönhetően valószínűleg elérte a kormány a célját és sikerült a GDP arányos költségvetési hiányt 3 százalék alatt tartani.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orangeorder.blog.hu/api/trackback/id/tr875009570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.01.11. 08:42:00

Te kevered a szezont a fazonnal, az unortodoxiát a költségvetési fegyelemmel. Akkor, ha eddig nem lett volna világos, elmagyarázom, hogy az untig emlegetett fétisszó, az "unortodox gazdaságpolitika" olyan gazdaságpolitikát jelent, amely nem követi a régi, jól bevált, ezerszer igazolt szabályokat, hanem szakít a hagyományokkal, kísérletezik, új utakat keres.

Kedves, lehet hogy most nagyon meg fogsz lepődni, de a GDP-arányos költségvetési hiányt nem az unortodox gazdaságpolitikával sikerült elérni, hanem nagyon is ortodox megoldásokkal. Legelőször is a három intézkedéssorozattal, melyeket a köznyelv Matolcsy-csomagként szokott emlegetni. Ezekben a csomagokban olyanok voltak (vannak!), mint két ezrelékes pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése, a társadalombiztosítási járulékplafon eltörlése, a pedagógusok béremelések elhalasztása, felső korlát bevezetése a szociális támogatásokra, a cafeteria egészségügyi hozzájárulási adójának 10 százalékról 27 százalékra emelése, közműadó (úgyis a lakosságon fogják behajtani a közműcégek), 22 ezer fővel csökkenő közszféra, milliárdok zárolása a kormányzati intézmények költségvetésében, a Nemzeti Földalapnál és a Nemzeti Foglalkoztatási Alapnál stb. Értem, hogy a Fidesz ezeket nem szereti megszorításoknak nevezni, mert Orbán Viktor annak az elvnek a lángpallosú harcosa hogy "ne a zemberekkel fizettessék meg", de ha próbálsz kinézni a narancssárga köd mögül, akkor szerintem te is elismered, hogy ezeknek legalábbis megszorítás íze van.

Egyet hagytam a végére: hogy a parlament által végül hosszas huzavona után elfogadott, hetente átírt költségvetés a korábban tervezett idei hiánycélt a GDP 2,5%-áról 2,7%-ra, a jövő évit 2,2%-ról szintén 2,7%-ra emelte. Ezt kb. úgy kell elképzelni, hogy a magasugró kicsit lejjebb teszi a lécet, hátha azt át tudja ugrani.

Természetesen önmagában a költségvetési fegyelem, a kijelölt hiánycél tűzzel-vassal való tartása javíthatja az ország megítélését, ez egy jó hír, ha úgy tetszik, siker. Sajnos az örömbe üröm is vegyül. A szakma egyhangú véleménye (tudom, nem mérvadó, hisz ők ortodoxok) ugyanis az, hogy ezek az intézkedések tovább rombolják a gazdaság amúgy is katasztrofális növekedési kilátásait. A kiszámíthatatlan, ötletszerű megszorítások leginkább a befektetői bizalom további erodálására alkalmasak, a növekedés tovább csökken (a GDP 2012 I. negyedévében 0.7%-kal, a II-ban 1.3%-kal, a III-ban 1.5%-kal csökkent, a IV-ről még nincs adat), a befektetők aggódhatnak a hosszú távú növekedés és így közvetve az államadósság fenntarthatósága miatt. Az intézkedéssorozat következtében IMF-megállapodás esélye nullára csökkent, így a magyar gazdaság továbbra is sérülékeny.

Úgyhogy, fájdalom, mi se örülünk neki, de a helyzet nem jó.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.01.11. 13:37:01

@Engem a keresztény hitem miatt támadnak: Ortodox megoldásokkal? Akkor még jobb, így mégis kicsit örülhetnek az ortodoxia hívei is. A lényeg a siker - és hogy lehessen hamarosan gazdaságot is élénkíteni, ha kikerülünk végre a túlzottdeficit-eljárás alól.

A lényeg, hogy maradjon a Fidesz 2014 után is kormányon.

Hoppázó Beléndek 2013.01.11. 14:10:31

Köcsög szerző, okoskodj anyádnak.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.01.11. 14:32:01

Te még mindig kevered a szezont a fazonnal.

Aranyoskám, a gazdaság élénkítésének valóban igencsak itt lenne már az ideje (a kampányban másról sem beszéltek). Emlékezz csak vissza, 2010 táján a gazdád bevezette az egykulcsos adózást. Valóságos kritikaözönt kapott érte, minthogy azzal a leggazdagabbak jártak jól. Erre az volt a válasz, hogy de igenis kell ez, és nem baj ha kicsit igazságtalan, mert a leggazdagabbak majd elkezdenek fogyasztani, és beindul a gazdaság. Ezt hívták úgy hogy "begyújtjuk a rakétákat".

Arról, hogy mi lesz, ha ettől mégsem indul be a gazdaság, nem volt szó. És óriási meglepetésre mi történt? Nem emelkedett a fogyasztás, nem indult be a gazdaság! A gazdaság lassú csökkenésnek indult, 2011-ben a kezdeti 2.5%-ról a IV. negyedévre lecsúszott 1.4%-ra, majd 2012 elejétől folyamatosan a negatív tartományban mozog (lefelé) (lásd ksh.hu). Következmény? Az égvilágon semmi.

Másfelől sajnos nem annyira egyszerű a helyzet ahogy te azt elképzeled. A túlzottdeficit-eljárás alól leginkább úgy lehetne kikerülni, ha sikerülne elhitetni az Európai Bizottsággal, hogy a hiánycélt hosszú távon is tudjuk tartani. Erre jelenleg nagyon kicsi az esély, a jelentős fogyasztási adóemeléseknek köszönhetően a 2013-as inflációt 5% körülire jósolják, és tovább fog folytatódni a recesszió. Ha esetleg sikerül is idén a költségvetés hiányát a szint alatt tartani (a tartalékok felélése mellett ehhez minden bizonnyal egy vagy több további megszorító csomagra is szükség lesz), a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez három évig kellene produkálni ezt a teljesítményt. Egyelőre ez 2014-re aligha tűnik megvalósíthatónak.

De majd valami unortodox ötlet!

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.01.19. 10:52:55

@Engem a keresztény hitem miatt támadnak: HVG-t hivatkozni az elég szép. Miért nem rögtön az mszp.hu-t linkeled?
süti beállítások módosítása