A fideszellenes hisztéria ellen való orvosság

2012: a konszolidáció éve

2013/01/23. - írta: dr Sör Kálmán

2012 a konszolidáció éve volt.

Talán még emlékszünk a 2011-es hőbörgések egyik legfőbb motívumára - dehogy emlékszünk, hadd segítsek. A Fidesz politikáját ekézők egyik legfőbb érve az volt, hogy a 2011-es költségvetést és hiányt még könnyedén behúzza a kormány az MNYP-kből visszalépők vagyonával, na de majd 2012-ben lehull a lepel, és kiderül, hogy tarthatatlan a hiány. Ehhez képest 2012-ben olyan hiányadatot produkált Magyarország, amilyet emberemlékezet óta nem: úgy tűnik, sikerült bekúsznunk a 3%-os bűvös határ alá. A 2012-es hiány az államháztartás központi alrendszerében 2,1% (!) lett. Ezt természetesen még rontani fogja az önkormányzati alrendszer adata - hogy milyen mértékben, az majd márciusban derül ki, de az elemzői várakozások szerint valószínű, hogy sikerült a 2,7%-os hiánycél elérése.

gdp_s.pngÁllamháztartási hiány a GDP százalékában, 2000-2012 (forrás: KSH; 2012 az önkormányzatok nélkül)

Ezzel párhuzamosan a tavalyi évben a befektetői bizalom is látványosan javult, az utóbbi hónapok állampapír-aukciói sikeresek voltak, a magyar CDS pedig az elmúlt egy évben mélyrepülést mutatott be. Úgy látszik, kezd beérni a kormány konszolidációs politikája, és ezt immár a befektetők is egyre alacsonyabb elvárt kamatokkal jutalmazzák.

cds_s.pngA magyar CDS alakulása az elmúlt 1 évben (forrás: Bloomberg)

A fanyalgóknak és az ellenségnek ellenzéknek természetesen semmi sem elég: mivel 2012-vel kapcsolatban beégtek, mint a rongy, így természetesen már kezdődnek is az új kritikák: 2012-ben több csomagra is szükség volt, hogy a hiány ne szálljon el, valamint a 2013-as hiány tartása úgysem fog sikerülni. Az utóbbi "érvet" könnyű leszerelni, ugyanis látva a kormány elkötelezettségét a hiány és az adósság csökkentésére, mi nem kételkedünk abban, hogy a felmerülő kockázatokat kezelni tudja a kabinet. Ebben bizonyára segítséget jelent majd a büdzsébe épített hatalmas biztonsági tartalék is, de az évközbeni akciók sem kizártak újfent - tetszik vagy sem, de a bizottság nem fog engedni a 3%-os hiánycélból, nekünk pedig ehhez kell alkalmazkodnunk.

Az is érdekes, hogy egy recessziós környezetben, kiszámíthatatlan befektetői hangulatváltozások és nehezen kalkulálható kockázatok mellett azt róják fel a kormánynak, hogy év közben is igyekszik menedzselni a hiányt, hogy az ne szállhasson el. Talán nem kell taglalni, hogy ez mennyivel nehezebb feladat, mint a 2000-es évek előtte sohasem látott világgazdasági konjunktúrája közben a szocialista kormányok által elkövetett eszetlen költekezés és hitelfelvétel.

Pont ezért vicces egyébként ezeket a kritikákat hallgatni, ugyanis azt valahogy mindenki elfelejti hozzátenni, hogy régiós összevetésben és fejlettségünkhöz képest iszonyatosan el vagyunk adósodva - az MSZP-SZDSZ kormányok alatt az államadósság névértékén gyakorlatilag megduplázódott, de a GDP-hez képest is hatalmasra duzzadt. 2010-ben az Orbán kabinet jóval 80% feletti adóssággal vette át a stafétát - miközben 2001-ben, az első Orbán kormány utolsó teljes hivatali évében 53% volt ugyanez a mutató. A rendkívül aggasztó - és 2008-ban kis híján államcsődben manifesztálódó - tendenciákat újfent a Fidesz-kormánynak sikerült (most már kijelenthetjük, tartósan) megfordítania.

A kritikákra és a hisztire reagálva: az adósság leépítése, hölgyeim és uraim, növekedési áldozattal jár. Aki a jelzálog-hitelét fizeti vissza, és a hónap végén már csak üres kenyeret eszik, az ugyanis nem vesz plazmatévét vagy terepjárót - nem véletlen, hogy a fogyasztás ilyen alacsony szinten van. A szocialista kormányok által felvett, aztán eldorbézolt hiteleket ugyanis vissza kell fizetni. Ezt pedig csak a Magyarországon élő magánszemélyek és az itt működő vállalkozások képesek megtenni - az államnak nincs jövedelme, az csak a háztartások és vállalkozások által megtermelt jövedelemre támaszkodhat, mikulás pedig, sajnos, nem létezik. Olyan nincs, hogy adóemelés és elvont jövedelem nélkül fenntartjuk a 2008-ig hitelből finanszírozott életszínvonalat - minél hamarabb elfogadjuk és megértjük ezt, annál könnyebb lesz mindannyiunknak.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orangeorder.blog.hu/api/trackback/id/tr365039093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

forgalomkorlatozas · http://forgalomkorlatozas.blog.hu/ 2013.01.23. 23:24:09

Több mindent tudnék írni, de inkább csak legyintek...

2013.01.24. 08:40:37

Röviden: ha a Fidesz csinál Bokros-csomagot, akkor tapsolj neki.

2013.01.24. 08:42:22

@forgalomkorlatozas: Kevesebb, mint 4% államadósság csökkentésért áldzotunk fel mindennemű növekedést, miközben az orszá kamatkiadásai - a cikk sugalmazásával ellentétben - rekord méretekre ugrott.

dr Sör Kálmán · http://orangeorder.blog.hu 2013.01.24. 09:41:59

@nagyjoco: @forgalomkorlatozas: tévedés. Volt egy tranziens megugrás az európai szuverén adósságválság kiéleződésével párhuzamosan, de azóta a kamatok 7 éve nem látott szinten vannak. Még a szocialista kormányok is magasabb kamatokra vettek fel hitelt jóval a válság kitörése előtt (!!) is.

Köszönöm hogy szóltatok, pont erről akartam új bejegyzést írni!

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.01.24. 09:48:44

@nagyjoco: Most akkor jó volt a Bokros-csomag vagy sem? Osztogatni kell vagy takarékoskodni?

Az ellenzéki válasz: mindegy, csak ne a Fidesz csinálja.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.01.29. 16:10:18

Kálmán, könyörgök, egy kérdésre válaszolj.

mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/matolcsy-nem-adta-fel-az-egymillio-uj-munkahely-tervet-1134582

Te tényleg elhiszed, hogy (tegyük fel hogy a Fidesz marad addig töretlenül hatalmon) 2025-ig megduplázódik a GDP?

Elhiszed vagy nem? Csak ennyit akarok tudni. Realisztikusnak, megvalósíthatónak tartod ezt a célkitűzést?

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.01. 13:40:01

Kálmán inkább nem akar válaszolni... Mondjuk megértem.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.02.01. 13:48:49

@Engem a keresztény hitem miatt támadnak: A poszt szempontjából ez szerintem nem releváns. Az egymillió ambiciózus cél - nem lehetetlen, de ha esetleg elvétenénk ezt a számot, akkor is már jól jártunk, mintha kitűzünk 100 ezret, amit szintén nem érünk el.

De majd hátha a kollégám máshogy látja.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.01. 14:06:20

@OrangeOrder: Nem az egymillió munkahely fétiséről beszéltem, hanem a GDP megduplázásának lufijáról. Az pedig eléggé kapcsolódik a poszthoz. De ha nem kapcsolódik, kérdezni talán akkor is szabad.

Egyébként nem hülyeség, amit mondasz. Mintjárt kitűzhetnének hárommillió új munkahelyet is. Az mennyivel jobban hangzana!

dr Sör Kálmán · http://orangeorder.blog.hu 2013.02.01. 22:09:49

@Engem a keresztény hitem miatt támadnak: bocsánat, elsiklottam a kérdés felett - ehhez átlagosan kellene évi 6%-os növekedés, ami ilyen környezetben a következő minimum 4-5 évben lehetetlen szerintem, függetlenül attól, hogy milyen kormány van hatalmon. Esetleg ha valami extrém szerencsés szcenárió üt be, de hát lottónyereményre nem alapozunk.

Írtunk már arról, hogy az adósság leépítésének (ami külső és belső kényszer egyaránt) növekedési áldozata van, amit a következő 10-20 évben fizetni fogunk - és ennek nincs politikailag vállalható alternatívája, hiába szónokol itt néhány, a hatalomba való visszatérés által motivált (és a szar, hitelből hülyeségre költekező gazdaságpolitikában személyesen is felelős!) politikus arról, hogy növekedésösztönző politika kellene. Az a hajó kérem, 2008 előtt elúszott. Magyarország az a tücsök, aki egész nyáron csak hegedült, és most hogy itt van a tél, sajnos rohadtul felkopik az állunk.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.02. 07:50:43

@dr Sör Kálmán: Kösz.

Arra emlékszel-e még, mikor a második Gyurcsány-kormány által 2008 őszén bevezetett egy sor, a lakossági keresletet, az oktatásügyi, egészségügyi, önkormányzati kiadásokat csökkentő intézkedést? A Fidesz ezt akkor élesen bírálta, folyamatosan azt mantrázta, hogy a megszorítások rosszak, ők a növekedéspárti gazdaságpolitika hívei. Ha ők kerülnek hatalomra, akkor megszorítás helyett ők majd "begyújtják a rakétákat", és kinövekedik a hiányt. Történt ez az általad említett hajó elúszása után. Hogy látod most ezt az előző válaszod tükrében? Felelős politizálás volt?

Ráadásul, ami ennél is nagyobb baj, ugyanakkor Orbán a fideszes önkormányzatokat jelentős költekezésre, szándékos eladósodásra sarkallta, és azok persze ezt szó nélkül végre is hajtották, az élen Debrecennel és Kaposvárral. Most pedig ezt szépen a központi költségvetés terhére fizetjük ki mindannyian. Kérlek, erről az adósságállományról se feledkezz meg, mikor azt fájlalod, hogy mennyi a kifizetni való számla.

Mindezek mellett a gazdasági miniszter még mindig 6%-os vagy afölötti növekedést, egy bő évtizeden belüli GDP-megduplázódást vízionál. Gondolom az ilyen OrangeOrder félék boldogan tapsolnak, hú de jó is lesz, megcsináljuk! Merjük magasra tenni a lécet! Örülök, hogy te nem állsz be a sorba. Azt, hogy abból, hogy a gazdasági miniszter ilyen kijelentéseket tesz, milyen következtetést szűrsz le, azt nem kérdezem meg, mert nem akarlak kellemetlen helyzetbe hozni. Szerintem mindenki le tudja szűrni magának, ahogy a több ezer éves ősmagyar agysebészetre vagy az újszülöttek fenekére vonatkozó eszmefuttatásaiból leszűrendőket is. Azonban sokan vagyunk ebben az országban (és sajnos már sokan a határon túl is), aki szerint a miniszterelnök jobbkeze, a gazdasági zseni ( orangeorder.blog.hu/2012/11/08/ismet_csokken_az_allamadossag_ez_miert_nem_hir ) pusztán egy nyálafolyós, retardált idióta.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.07. 19:14:00

Na, erre se jön válasz... Mindegy. Van itt valami, ami épp ide illik.

hircsarda.blog.hu/2013/02/07/forint_helyett_unortodox_lesz_az_uj_fizetoeszkoz

Hírcsárdát szeretitek? :-)

Ppix 2013.02.10. 00:15:28

" miközben 2001-ben, az első Orbán kormány utolsó teljes hivatali évében 53% volt ugyanez a mutató."

Ja igen, meg a következő évek költségvetésén évente 400 milliárdos lukat ütő agyament lakástámogatási rendszert is szépen ott hagyták örökségül.
Ami szépen megágyazott a lakosság eszetlen "nekem mindenáron saját lakás jár" téveszmének, őrült hitelfelvételnek, majd a államot megrokkantó lakástámogatás leállítása után a deviza eladósodásnak.
Aztán ugye az orbán biztatására nyakló nélkül eladósodott önkormányzatokról már esett szó. Ezek adósságát most elvtelenül és igazságtalanul átvállalja az állam, mi fizetjük meg, hogy Kósa vagy Lázár görény módon eladósított, hitelbe volt "sikeres" városvezető és építette a helyi feudalizmust.

Ez neked konszolidáció?
Szánalmas...
süti beállítások módosítása