A fideszellenes hisztéria ellen való orvosság

Félelem, bizonytalanság, kétség

2013/01/28. - írta: dr Sör Kálmán

Hölgyeim és Uraim, tartozom egy vallomással - egy kicsit félek.

Félek, mert nem beszélhetek nyíltan, őszintén arról, amit gondolok. Nem tehetem - és hozzám hasonlóan sokan nem merik megtenni -, mert egy szűk véleményformáló réteg által felhergelt csőcselék onlájn és offlájn sem hajlandó tolerálni azt, hogy valaki mást gondol, mint ők. Sőt, elképzelhetetlenül irritálja őket, hogy néhányan még hajlandóak gondolkodni, utánanézni, analizálni, megkérdőjelezni, nem pedig kérdések és ellenvetések nélkül elfogadni és a vezérek után bégetni azok sommás, hazug, kirekesztő nézeteit. Nem mondhatom, hogy én jobboldali vagyok, hogy támogatom a kormány egyes intézkedéseit, vagy hogy szerintem az a valóságkép, amit a média és a baloldal szócsövei sugallnak, minimum torz - de inkább alapjaiban hamis.

A technika, amivel ezt a fent említett véleményformálók elérik, régóta ismert - félelmet, bizonytalanságot és kétséget keltenek bennünk. Ezt pedig negatív propagandával, személyek elleni direkt támadásokkal, megfélemlítéssel és a valóság gondos kozmetikázásával, egy alternatív világkép sulykolásával érik el. Mivel a média jó része már évtizedek óta az ő húgymeleg állóvizük, így nincs nehéz dolguk: a legtöbben kritika nélkül elfogadják és magukévá teszik amit hallanak, olvasnak, látnak.

Nyilván nem csak nekem van déjà vum: a baloldal (ösztönösen vagy tudatosan) a 2002-es receptet másolja, ahol a propagandagépezet sikeresen meg is nyerte számukra a választásokat (hogy aztán hosszú évekig tartó gazdasági és politikai ámokfutás vehesse kezdetét). Ami új, hogy az utóbbi két évben ezek az eszközök és ez az attitűd - nem kis részben az index szerkesztőinek köszönhetően - egyre inkább teret nyernek az onlájn médiában is. Elég ránézni egy index-címlapra, a blog.hu egy átlagos napi termésére, vagy a Facebookra - habzó szájjal, fröcsögve érvelés, személyeskedés, a vitapartner, más kommentelők becsmérelése, aljazása.

Nézzünk egy példát!

A leggyakrabban alkalmazott FUD-implementáció a nácikártya. Terjednek a szélsőséges eszmék, a rasszizmus, az antiszemitizmus, a kirekesztés - ezt pedig, mint tudjuk, meg kell állítanunk. Mivel a nácizmus az emberi lealjasodás legextrémebb kiteljesedése, így a nácikártyát kijátszó egyén joggal hív minden jóérzésű személyt harcba: ki kell rekeszteni mindenkit, aki nem ért egyet vele. A probléma nem is az extrémitás elítélésével lenne, hanem egyrészt a háttérinformációkkal, másrészt a kontextussal. Egyrészt ugye a sorok között azt sugallja, hogy az ordas eszmék egyre terjednek, és senki sem akar vagy mer gátat szabni nekik - kár, hogy ez az állítás a részéről axióma, semmivel sem tudja alátámasztani, vagy maximum egy-egy kiragadott példából próbál általános következtetéseket levonni. Ne várjuk, hogy módszertanilag is elfogadható minőségű kutatással, tényadatokkal támassza alá mondanivalóját - ő ezt érzékeli, meg hát ezt mindenki tudja, de különben is, aki ezt feszegetni meri, az nem akar vele összefogni, ergó náci.

Néhány alkalmazója próbálja tompítani a nácikártya élét: jó-jó, nem lesz új holokauszt, de ha így megy tovább, valami borzasztó fog történni. Természetesen ne tévesszen meg minket ez a csavar, itt a rettegő csupán egy gyakori (és jogos) kritika elébe próbál menni, valamint a bizonytalanság gondolatcsíráját elhinteni.

Jakab Andor, a közismert közéleti személyiség és gondolkodó nemrég megpróbálta összefoglalni, hogy mikor is megalapozott (!!) a nácikártya használata. Kevés sikerrel, annál több elfogultsággal, sőt a sorok között olvasva ugyanazt a faji alapon szelektáló együgyű, egysíkú gondolkodást lehet felfedezni, mint amivel például egy-egy Jobbik-rendezvényen találkozunk. Olyan bölcs tanácsokat ad például Andor, hogy "kérdezzük meg az illetőtől, hogy szereti -e a cigányokat", hogy eldönthessük, náci -e az illető. Nyilván nem zavarja, hogy már a kérdés maga is faji előítéletekről árulkodik: a cigány az valószínűleg az ő szemében olyan, mint egy ritka virág, szeretni és ápolni kell, különben elhervad; nem egyes személyekkel szemben kíváncsi a kérdezett attitűdjére, hanem népcsoportokkal kapcsolatban. Valószínűleg ha erre utaló választ kapna (csoportokra általánosítani hülyeség), akkor az számára "elkent maszlag" lenne. Andor egyébként a továbbiakban is ügyesen szelektál a tények között, felnagyítva, elnagyzolva és eltúlozva azt, amit ő fontosnak tart, elhallgatva azt, ami nem szolgálja mondanivalóját.

A legutóbbi veretes nácizást is Andor facebook-oldalán olvashattuk (jóérzésű vagy érzékeny lelkületű olvasóinkat óva intjük, inkább ne kattintsanak). Andorról eddigi írásai alapján is tudtuk, hogy egyszerű, valamint baloldali beállítottságú, de most sikerült a legtehetségesebb SZDSZ-es bérrettegőkre is egy kör alatt két kört vernie.

"Megdöbbentő a hasonlóság a Magyar Kormány jelenlegi politikája és Adolf Hitler pártjának az 1930-as évek elejét jellemző politikája között. Mégis rengetegen demagógiának minősítik és felháborítónak tartják a náci hasonlatot. Kikérik maguknak a rendkívül sértő címkét." - Erős felütés, Jakab professzor nem tökölt sokat - a Magyar Kormány politikája = Adolf Hitler pártjának politikája. Természetesen a részletekbe felesleges belemenni, mindenki tudja, mire gondol a szerző: a szakszervezetek és pártok betiltása, politikai ellenfelek bebörtönzése, majd koncentrációs táborokba hurcolása. Úgy látszik, Magyarországon is ez folyik, sőt még beszélni sem szabad róla - még szerencse, hogy Adolf Andor ilyen fondorlatos módon el tudta rejteni a sorok között ezt a fontos információt! Azt, hogy a Fidesz a második világháborút lezáró békeszerződések felrúgására és határrevízióra készül, már eddig is sejthettük, a háborús mozgosításnak és a hadsereg megerősítésének jeleit is csak a vak nem látja. A nem magyar állampolgárokat deportálni kell, nyilvánvalóan erre már meg is történtek az előkészületek. A szolgálati nyugdíjak megszüntetése és a nyugdíjbamenetel előfeltételeinek szigorítása is valójában csak álca, a kormány - a nácikhoz hasonlóan - az időskori nyugdíjrendszer kiterjesztését, munkaügyi szigorítást és más jóléti intézkedéseket követel (a segélyrendszer átalakítása és megnyírbálása, valamint a munkaügyi lazítás nyilván csak vezércsel). Nem is sorolom tovább, ezeket a hasonlóságokat csak az nem látja, aki nem is akarja - nyilván azért, mert maga is egy szemellenzős náci.

"Szerintem a hasonlatosság olyan megdöbbentő, amiről igenis tudomást kell venni, és ez semmiképpen nem számít a "nácikártya" néven közismert populista retorikának". Majd: "Oktalan rettegésről, politikai érdekektől vezérelt pánikkeltésről szó sincsen" - hoppácska, a szerző bizony tisztában van a nácikártyát kijátszók ellen felhozott legfőbb érvekkel is - persze, szerinte, nácikártyáról szó sincsen, mivel... Miért is? Hát azért, mert ez - szerinte - semmiképpen sem az.

De a leghumorosabb rész csak most jön! Kacsateszt! "Ha úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg egy kacsa". A szerző itt vajon önreflexiós képességét bizonyítja, vagy az egész bejegyzés csak egy médiahack, amivel a fröcsögve nácizó bérrettegőket figurázza ki?

"Tény ugyanis, hogy jelentősen megnövekedett a rasszizmus, antiszemitizmus, homofóbia" - ez nyilván egy tény, axióma, alapvetés, nem kell alátámasztani semmivel - aki ilyesmit kérdez, azzal amúgyis vigyázni kell, minimum látens náci. Lásd fent.

A végére azért jut még egy csavar: "Ezt szerintem feltétlenül sokkal komolyabban kellene venni a Fidesznek, akikről minden épeszű ember pontosan tudja, hogy NEM nácikból áll, és mint mások, ők is csak jót akarnak, és rengeteg dologban biztosan igazuk is van". Nocsak - a politikájuk náci, úgy viselkednek, mint egy náci, úgy beszélnek, mint egy náci, aztán mégse nácik? De biztosan igaza van a szerzőnek, a Fidesznek komolyabban kellene vennie azt, hogy ők tulajdonképpen nácik. Csak össze ne zavarja ezzel a logikai bakugrással jóképességű kedves olvasóit.

Hát mondok én valamit, kedves Andor. Ha úgy érvelsz, mint egy bérrettegő, ha ugyanúgy képtelen vagy alátámasztani mondanivalódat, mint egy bérrettegő, és ugyanúgy csak a hatásvadászat, a félelem és bizonytalanság keltése a célod, mint a nácikártyát unos-untalan kijátszó bérrettegőknek, akkor te bizony bérrettegő vagy - aminek ékes és tagadhatatlan bizonyítéka írásod is.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orangeorder.blog.hu/api/trackback/id/tr15048051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.01.28. 18:28:34

Dr. Sör Kálmán kiosztja Jakab Andort! Dr. Sör Kálmán, országosan ismert, elismert, sőt, ne féljünk a nagy szavaktól, bálványozott univerzális polihisztor roppant apparátussal, érvek tömkelegét felsorakoztatva, tizennégy bekezdésnyi, nyolcezer leütésnyi terjedelemben rántja le a leplet a "közismert közéleti személyiség és gondolkodó", valójában azonban (úristen!) bérrettegő(!) Jakab Andorról! Titánok csapnak itt össze, kérem! Nem is vitás, mi lesz holnap a vezető napilapok címlapján: "Sör nekiment Jakabnak!". Már reggel kilencre egyetlen standon se lesz se Népszabadság, se Magyar Nemzet.

Te, Kálmi, a Babzsák Blogon egy "Bieberlove98" nickű felhasználó a múlt héten azt írta, Selmeczi Gabriella egy picsa. Nézz már utána, oszt' osszad már ki őt is.

Metrós Ryder 2013.01.28. 18:40:47

@Engem a keresztény hitem miatt támadnak: A Kálmi itt vastag bérrettegést mutat ki, ez is mi, ha nem fizetett MSZP propaganda: jakabandor.blog.hu/2013/01/28/a_nepirtas_8_fazisa
Nagyon profin tolják ezt a Jakab Andort, imho beleteszik a pénzt is rendesen komcsi oldalról, és nagyon sokan olvassák.

Még a Sör Kálmán lesz a kötsög, mert elolvasta és kielemezte egy olvasott (bár vlszg nemlétező) blogger bérrettegését.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2013.01.28. 19:45:59

Teljesen mindegy a nácikártya meg rasszizmuskártya stb. A lényeg, hogy kié a média. Ha a tied, akkor mocskolhatod a másikat bármi miatt. Ha adsz nekem felületet, akkor fél év múlva a krémesevők fognak rettegni a lebukástól. Tehát a nácikártya csak megjelenési forma. A lényeg a médiahatalom.

Ebben viszont a legleképesztőbb a következő.
Beszélgettem nemrég az NGM egyik államtitkárával (azt hiszem Szatmáry Kristóf volt, csak pár mondatot egy lakossági fórumon, nem a haverom), és azt mondta, hogy vannak ellenséges médiák, de szerencsére az INDEX VELÜNK VAN, mert a tulaja (Nobilis) Fideszes.

Baszki, mindig tudtam, hogy a Fidesz amilyen jól ért a gazdasághoz, annyira rossz a kommunikációban, de ELKEZDTEM FÉLNI, hogy kiknek a kezében vagyunk. Az Indexet már rég felvásároltam volna, bár egyszer meg Kövér fejtette ki (ez is fórum volt), hogy nincsenek embereink a médiában, kár pattogni, max. a legkisebb rosszat kereshetjük meg. Lehet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.28. 19:55:10

@Metrós Ryder:

"(bár vlszg nemlétező) blogger"

- Ezen logika mentén TE létezel?

dr Sör Kálmán · http://orangeorder.blog.hu 2013.01.28. 20:11:25

@Engem a keresztény hitem miatt támadnak: köszönjük a tippet, utánanézünk - várjuk a további füleseket is! :)

Metrós Ryder 2013.01.29. 08:24:42

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ez a lényeg a kommentemből, nem az MSZP felől érkező pénz.
Annak kéne utánanézned valahogy, Kálmi!

Jakab Andor 2013.02.02. 01:04:16

A blog adminban láttam, hogy linkel rám ez a bejegyzés. Átfutottam és nagyon tetszik, gondoltam reagálok rá.

A "nácikártya" poszttal kapcsolatban azt szeretném hozzá tenni, hogy az értelmezése nem lehet teljes az irónia megemlítése nélkül. Már a címe utal rá, hogy ez maga a "nácikártya" néven közismert demagógia, és az írás végig szarkasztikus paródiája annak, ahogyan egy komoly témáról komolytalanul értekezni szokás.

A hivatkozott facebook státusz üzenet más tészta. Az már komolyabban tükrözi a tényleges véleményemet, de kérem azt se elemezzük úgy, mint egy akadémiai székfoglalót. Ténykérdés, hogy valóban látok kínzó hasonlatosságokat a mai kormány és a náci párt politikája között, és ez aggasztó számomra. Ugyanakkor, ahogy ott ki is fejtem, természetesen NEM gondolom, hogy a Fidesz nácikból állna, és a "fidess" és hasonló utalásokat éppen olyan primitívnek tartom, mint a többi aránylag épeszű ember. Ha viszont valaki komolyan foglalkozni szándékozik azzal, miért tartja Orbán politikáját autoriter, nacionalista hatalomgyakorlásnak, és miért lát párhuzamot az 1929 utáni helyzettel rengeteg magyar és külföldi értelmiségi, talán elgondolkodhat rajta. És itt is, mint ott is, hangsúlyozom, hogy NEM tartom a Fidesz tagjait és szimpatizánsait nácinak.

Végül a bérretegés dolgáról. Egy dologra szívesen megesküdnék, de nem teszem, mert az lófaszt se jelent. Csak még gyanúsabb lenne, hogy hazudok. Azért csak mondom, hogy pont ugyanolyan blogger vagyok, mint ennek a blognak az írója. Annyi történt -legnagyobb meglepetésemre-, hogy egy bejegyzésemet felkapta és osztotta a népség, így aránylag sokan megismertek.

Minden párttól és szervezettől tök függetlenül "működök", írok ha van kedvem, nem írok ha nincs, és azt amit akarok és ezért egy büdös vasat vagy támogatást vagy ajándékot vagy ilyesmi mutyit már csak azért se kapok, mert azt se tudják, hogy ki vagyok. Inkognitóban írok, és még a barátaim se tudják, hogy én írom a blogot, amit némelyikük olvas. :)

Szóval, akár hiszitek, akár nem, ez nem MSZP / Bajnai / LMP / SZDSZ propaganda csak egy blog. Tudom, hogy ez nem hihető, de a rend kedvéért csak leírom, hogy ez a tény.

Így aztán a szándékos rettegés / félelemkeltés "bér" része biztosan nem stimmel, arra próbáljatok más magyarázatot találni. Lehet, hogy kielemzitek, hogy valami más aljasság / romlottság / butaság / nemzetellenesség, vagy a fasz tudja, hogy mi visz rá, de az biztos nem, hogy lével tömnek a pártok. Mondom, egy politikus nincsen, akivel életemben akár csak egyszer beszéltem volna, vagy levelet váltottam volna, szóval az ilyen jellegű teóriákat szerintem hagyjátok ki, mert nem stimmel. Az igazság az, hogy egyik pártnak sem vagyok tagja, sőt még csak támogatója sem. Sőt, egész sokáig olyan magasról szartam a politikára, hogy még szavazni se mentem el.

Párt szimpátiám azért persze nekem is van, pláne amióta többet foglalkozok vele. A Jobbik nekem nagyon nem tetszik, míg Bajnai szimpatikus és lehet, hogy rá fogok szavazni, ha addig nem lesz jobb. A Fideszt rühellem, írtam is róla egy egész listát, hogy miért. Gondolom nektek is vannak hasonlóképpen szimpatikus és ellenszenves pártok és politikusok, csak éppen nagyjából fordítva, mint nekem. Ez azonban nem jelenti, hogy droidsággal vagy azzal kéne csúfolni egymást, hogy a másik nyilván pénzért írja azt a sok "baromságot".

Nem reménykedek persze, hogy ezt túl sokan elhiszik, hiszen az igazság mindig a legkevésbé hihető, de gondoltam a rend kedvéért megpróbálom kimondani, hátha.

Mint "híres" és "közéleti" meg satöbbi blogger annyit még hozzá, hogy ez nálam legalábbis tényleg nem úgy működött, hogy valaki "befuttatott". Szerintem nem volt látogatottabb a blogom, mint ez, amikor leírtam, hogy miért nem adok munkát, és azt veszettül sokan megosztották. Előfordul az ilyesmi másokkal is, feltesznek egy képet, sztorit, vagy valamit, ami futótűzként terjed. Azóta sem tol senki, összegyűlt a Facebook oldalamon nem sok, pár ezer arc, akiknek tetszik amit írok, nagyjából ennyi. Néhányszor voltam címlapon más írásommal is itt-ott, de ne gondoljátok, hogy valamiféle politikai nyomásra. És ettől az ember pont ugyanúgy kurvára nem érzi magát semmiféle közszereplőnek, vagy hírességnek, mint aki ezt a blogot írja. Én legalábbis tuti nem, és azt akarom, hogy ez így is maradjon. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy igaza van annak, aki nagyjából arra utalt, hogy nem kell mindenbe a nagypolitika gonosz összeesküvését képzelni. Van, hogy bloggerek irkálják a magukét és annyi az egész. Oké, engem most már kicsit többen olvasnak, és valószínűleg tök más a gondolkodásunk (nem tudom, csak ezt az egy bejegyzést olvastam, ezt is csak futólag), de ezen kívül lényeges különbség nincs kettőnk "hatalma" és "befolyása" között. Direkt párt propaganda persze létezik, de én annak nem vagyok része. Ha lesz olyan párt, amelyiknek a megválasztását közvetlenül szeretném, azt így, kerek-perec fogom írni. Mit tudom én, szerintem szavazzon mindenki az X pártra, mert az ilyen, olyan és amolyan okból milyen jó lenne. Nincs abban semmi szégyen szerintem.

További jó gondolkodást és blogolást!

Jakab Andor 2013.02.02. 01:28:04

@Metrós Ryder:

A "Népirtás 8 fázisa" c. bejegyzésről talán elhiszed, hogy nem MSZP propaganda, hiszen nem én írtam, hanem egy Gregory H. Stanton nevű úr.

A ruandai népirtás kapcsán egyébként.

dr Sör Kálmán · http://orangeorder.blog.hu 2013.02.07. 12:42:43

@Jakab Andor: a probléma a facebook bejegyzéseddel, hogy azt a tipikus baloldali sablont hozza, ami ellehetetlenít mindenféle párbeszédet. Onnantól kezdve, hogy a másik oldalt (aztán a szimpatizánsait, a végén mindenkit, aki máshogy gondolkodik mint te - nézd meg, milyen kommentek születnek az ilyen nácizó bejegyzésekre) az ultimatív gonosszal hozza összefüggésbe, onnantól kezdve miről beszélgessenek az árok két oldalán? Egyszer azt írod, hogy a fidesz nem náci, a következőben meg azt hogy nagyon sok párhuzam van a fidesz és a nácik politikájával. Ilyet nem ír le olyan ember, aki nem csak aljazni akarja a másként gondolkodókat, hanem értelmes párbeszédre törekszik.

Fogalmam sincs, hogy ezért pénzt kapsz -e, meg erről vitatkozni eleve egy tévút. Attól, hogy valaki pénzt kap hogy leírjon/mondjon valamit még lehet igaza. A te esetedben azonban valószínűleg inkább csak a szokásos kognitív disszonanciára való feloldási stratégia egy példája a bejegyzésed, illetve a nyájszellem erősítésére (=a fidesz és Orbán a patásördög, ezt kell sulykolni folyamatosan, minden ellenkező állításhoz vezető tényt vagy véleményt pedig kigúnyolni vagy elhallgatni, lásd a kommentelőket a bloghun vagy akár FB-n). A bérrettegésből a bér része lehet hogy nem igaz - attól még ugyanúgy írsz, ugyanúgy érvelsz, ugyanazokat a sablonokat hasznosítod újra, amit már megszokhattunk a (bér)rettegőktől.

Pontosan erről szólt a bejegyzés: hogy lehetetlen bizonyos dolgokról beszélni, vagy akár csak gondolni rá is bűn, mert egy olyan agresszív csőcselék által leszel (egyelőre virtuálisan) meglincselve, amelyik nem ismer irgalmat.

Ne add alájuk te is a lovat, légy szíves.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.07. 14:11:30

1. A másik oldalt az ultimatív gonosszal hozni összefüggésbe talán esetleg mintha nemcsak a baloldal szokása lenne Magyaroszágon, de javíts ki ha tévedek.

2. "A Fidesz nem náci, de sok párhuzam van a Fidesz és a nácik politikájával." -- Nem értem, mi ezzel a baj. A világ nem fekete-fehér. Az idézőjeles mondat szerintem színigazság, és nem mond ellent annak a (egy régebbi posztban már tárgyalt) kijelentésnek, hogy "a Fidesz nem kommunista, de sok párhuzam van a Fidesz és a kommunisták politikájával". Igen, képzeld, a Fidesz egy összetett jelenség: szemet huny ha a bayerzsoltok arra hívják fel országot-világot, hogy oldjuk már meg hogy a renitens romák "ne legyenek" (sic): ez egy fasisztoid vonás. Emellett államosította a magánnyugdíjpénztárakat: ez egy kommunista vonás. Mindezek ellenére szerintem ha valaki azt mondja, hogy "a Fidesz fasiszta", vagy "a Fidesz kommunista", szerintem bolond. Ilyen egyszerű.

3. Kicsit unjuk már, hogy ha valaki baloldali álláspontot fogalmaz meg, akkor az semmi másért nem lehet, csak mert ostoba, el van butítva, egy primitív barom, birka aki megy a tömeg után, sőt valószínűleg még fizetnek is neki hogy azokat hangoztassa amiket hangoztat. Na de ha valaki jobboldali, az természetesen csakis azért lehet, mert ő utánanézett, utánaolvasott mindennek, mindenben a lehető legmélyebben tájékozott, egy intellektuális vajúdás eredményeképp született meg a világnézete, és természetesen elhivatottságból, hittel, szívvel-lélekkel vallja az igazságot. A jobboldalon mindenki elkötelezett, a baloldalon mindenki lefizetett. A Békemeneten csupa diplomás értelmiségi, a Milla rendezvényeken csupa behülyített birka vonul.

Kálmán, vedd már észre: a világ nem fekete-fehér. Csak ti látjátok annak.

dr Sör Kálmán · http://orangeorder.blog.hu 2013.02.07. 14:23:23

@Engem a keresztény hitem miatt támadnak:

Ez egy ostoba gyerekes szokás, arra emlékeztet, amikor a homokozóban két enyhén visszamaradott kisgyerek veszekszik, hogy ki rúgta szét először a másik homokvárát. A baloldalon és a jobboldalon is vannak rasszisták, fasisztoid beállítottságú egyének, kretének és zsenik.

Továbbra is fenntartom, hogy nácikhoz hasonlítani valamely csoportot nagyjából annyira elegáns és konstruktív, mintha azt kezdenénk el boncolgatni, hogy a vitapartner édesanyja mely ősi mesterséget űzi és milyen alantas egyénekkel teszi ezt. Az, hogy valaki egyből azt kéri számon itt tőlem, hogy az a csoport, amelyhez engem tartozónak vél, milyen vélt bűnöket követett el, tisztán mutatja, hogy szinte lehetetlenné vált bárminemű érdemi párbeszéd - és ez a konstans nácizásnak és egyéb hergeléseknek köszönhető, ami élete végéig ad muníciót a lincselni és hőbörögni vágyó tömegeknek.

Az pláne nem érdekel, hogy ki miért kap fizetést - én akkor irogatok ide amikor a kedvem és időm megengedi. Engem nem zavar az sem, ha valaki médiamunkásként a politika zsebében van (ahogy hazánk legtöbb újságírója, nem véletlen, hogy ilyen siralmas a sajtó) amíg lehet vele észérveket felvonultatva vitatkozni, a hőzöngést és az érzelmeket meg a begyöpösödött, sablonos attitűdöt félretéve.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.07. 14:35:22

@dr Sör Kálmán:

Ebben tökéletesen igazad van, hogy ez egy ostoba, gyerekes szokás, csak azt ne próbáld már elhitetni, hogy a jobboldal klasszisokkal áll a baloldal felett. Mert nem áll. Benned J.A. bejegyzése azt az érzést kelti, hogy pénzért írta? Halálos őszinteséggel jelentem ki, a te bejegyzéseid, sőt ez az egész blog úgy ahogy van, ugyanezt az érzést kelti bennem. Csak nem szoktam mondani (eddig még egyszer se mondtam). Te viszont mondod, te viszont gyanúsítgatsz, spekulálsz. És ha szólok, hogy ne gondold már hogy a te oldalad annyival királyabb mint a másik, akkor meg mindjárt jössz ezzel a lesajnáló dumával. Ha valami, szerintem ez a gyerekes.

A Fidesz beleírta az Alaptörvénybe ("átmeneti" rendelkezések), hogy az MSZP felelős a kommunizmus minden bűnéért. (Az alkotmánybíróság meg szépen az orrukra koppintott.) Ez a procedúra szerinted a párbeszédet elősegítő lépés volt a Fidesz részéről? Lehet hogy szerinted gyerekes egyenlősdi, de szerintem először a saját házatok táján kellene elkezdeni söprögetni. Nézem visszamenőleg az archívumot, de nem találom írásaidat, melyben szirénázol, hogy milyen igazságtalan megbélyegezni az MSZP-t, hogy ez kommunistázás, az emberek hergelése.

Én is gyerekesnek érzem. Csak az bosszant, hogy nem telik el úgy nap, hogy ne halljam ugyanezt az okfejtést újra és újra fideszes szájakból. És már baromira unalmas. Mi vagyunk a jók, ők a rosszak. Amit az MSZP / LMP / DK mond, azt meg se kell hallgatni, fölösleges, hisz ő az MSZP / LMP / DK, ismerjük őket. Sírsz, hogy vannak akik zsigerből elutasítanak bármit, ami a Fidesztől jön? Két éve én is ebbe a csoportba tartozom. Kérlek, pontosan EZÉRT.
süti beállítások módosítása