A fideszellenes hisztéria ellen való orvosság

Ezért nem adom nektek az SZJA-mat

2012/11/09. - írta: OrangeOrder

Bejegyzés alcíme...

Most túl a szokásos moralizáláson, hogy hány % fizeti be a személyijövedelemadó-bevételek hány %-át, mi hasznos a gazdaságnak és mi a szolidáris - magamból fogok kiindulni, és azt fogom nézni, hogy nekem mi a jó. Ne legyünk álszentek: minden választó ezt fogja elsősorban szem előtt tartani. Saját maga és a családja. Az ország is fontos, de az mindig másodlagos lesz.

Akkor veszem magamat kiindulási alapnak.

Most azon túl, hogy mandineres kommentelőtársaim egy része szerint elmebeteg, agyatlan narancsdroid vagyok (igaz), azért mégiscsak a versenyszférában dolgozom havi bruttó 500 ezer fölötti alapbérért, ehhez jönnek az esetleges bónuszok, túlórapénzek.

2007-ben a LÁTHATÓ bruttóbérem olyan 50-51%-át kaptam csupán kézhez, hiába dolgoztunk végig hétvégéket, ünnepeket, hétközben egész munkanapra elegendő extra órákat. Szolidaritásból ment az államnak vagy mit tudom én - nem beszélve a különadóról, mert mintha olyasmi is lett volna annak idején.

2012-re, még a félszuperbruttóval is megmarad a LÁTHATÓ bruttóm 62%-a. A helyzet jóval-jóval jobb, és még így is úgy érzem, sokkal, de sokkal többet fizetünk be az úgynevezett szegényebb rétegeknél. 

Hogy miért fogok újra a Fideszre szavazni?

Felejtsük el az ideológiát, szimpátiákat - egyszerűen már csak anyagi megfontolásból is. Nekem idén havi kb. 70 ezer forint nettó pluszt jelent az egykulcsos adózás.

Másnak szarabb? Lehet. De én azt fogom mindig választani, ami NEKEM jobb. Lehet ezért gyűlölni meg utálkozni, de ki nincs ezzel így? Azért nem fogok másik pártra szavazni, hogy lemondjak évi 7-800 ezer forint tiszta többletbevételről. 

Hogy mit csinálok a pénzzel?

Semmi közötök hozzá. De amúgy elárulom: félreteszem, lekötöm, ruhát veszek belőle, étterembe járok, nyaralok - itthon. 

Kedves, versenyszférában dolgozó barátom! Akarsz havi 40-80 ezer forinttal kevesebbet kapni 2014-től? Szavazz az MSZP-re, LMP-re, Együtt 2014-re!

Címkék: gazdaság szja
16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orangeorder.blog.hu/api/trackback/id/tr644898783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alasseo 2012.11.09. 16:25:55

Persze, ez így van, mi is a saját érdekeinket nézzük, azért is fogjuk 2014-től megint elvenni. A nagy fuldoklás közepette sohasem jut idő elmagyarázni, hogy miért is nem igazságos az, hogy a többet keresők többet fizessenek. Pláne a jobboldali sirámok értetlenek, amikor köztudottan ők a "nemzeti oldal", meg nemzetvédők.
Persze ez az egész megy szájjal, de valódi cselekvés esetén úgy állnak oda, hogy más jobban hozzáférjen.

Cervisia 2012.11.09. 18:43:53

Nem vitatom, az egykulcsos adó viktorék kevés értelmes lépése közé tartozik. Csak sajnos ami megmaradt az főleg miattuk ér kevesebbet. Gyenge a forint, rengeteg pénz folyik el, mert az IMF-el szabadságharcosat játszanak az ostoba követőinek (ugye mindig tisztelet a kivételnek), és ennek az a vége, hogy bejön kismillió egyéb adó, amit lehet közvetlenül bankok fizetnek, de közvetve mindenki, ráadásul negatív növekedési spirálba taszít. Minden esetre okos húzás, a számlára érkező pénz egy nagyobb szám, azt meg csak kevesen látják át, hogy reálértéken hogy is állnak.

Parci (törölt) 2012.11.09. 21:04:33

de hát ez teljesen logikus, racionális döntés. akinek pedig csökkent a fizuja, az majd máshova szavaz. bár mindenki ilyen döntéseket hozna.

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2012.11.10. 02:09:52

csak egyetérteni tudok az előttem szólóval, bár mindenki ilyen racionálisan döntene a következő választáson, akkor ugyanis a fideszre szavazna 20%, ellene meg 80%

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.11. 19:34:30

Valójában az egykulcsos adó éppen a kevés értelmes intézkedések egyike.

Pernahajder Viktor 2012.11.11. 19:34:44

Én meg azért nem szavazok rájuk újra, mert nekem rosszabb lett, kevesebbet kapok, elvették az adójóváírásom, a bérletem, a 6000 ft cafeteriám, a ruhapénzem (évi 10 ezer), megszűnt a továbbképzési lehetőség, emelkedett az áfa, telefon, tranzakciós és biztosítási adót kell fizetnem. Jóval szarabbul élek. Ja és a munkahelyem leépített, így többet kell dolgozzak ugyanazért a pénzért, nem fizetnek túlórát és örülhetek hogy még van munkám. Természetesen én nem fizetek annyi adót mint a poszter, de nem is kapok annyit. Viszont azt mondom, ha én keresnék annyit mint Ő, akkor nem sírnék mennyit vesz el az állam, mert tudnám milyen fele/harmad annyi pénzből élni :-).
És a választások: szerintem mi leszünk többen!

2012.11.11. 19:45:11

A poszt igazságokat tartalmaz, sokat, és együtt is lehet érteni vele. Józan, racionális döntést lehet így hozni.

Viszont, a +2% áfát, +0,5% nyugdíj-járulékot, 2x-es inflációt, stb. is beleszámolta? Érdemes lenne ezt is átnézni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.11. 19:56:59

Kedves OrangeOrder! Azért várjuk meg Bajnai programját. A legutóbbi regnálása során kvázi egykulcsos szja-t vezetett be, hiszen a 15 mFt-os felső kulcs azért valljuk be reális. Amúgy én is egykulcsos párti vagyok, de addig ne Bajnaizzunk, amíg nem ismerjük a koncepcióját a témában.

knorbert 2012.11.11. 20:44:35

többkulcsos adó, tabula rasa elv youtu.be/zRH2LfVhxqI

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.11.11. 20:52:11

@Lrdx: Át. A képlet egyszerű: (hónap eleji számlaegyenleg) - (hónap végi számlaegyenleg).

Amennyiben a pozitív tartományban tartózkodom, már jó - és ha a hó végi egyenleg növekszik, akkor még jobb.

kerekes pereces 2012.11.11. 21:02:51

Mivel az egykulcsos adó nem váltotta be a hozzá fűzött gazdaságélinkítő reményeket (sőt, a gazdaság szarabb lett), ezért egyértelműen nem szabad fenntartani.
Az alacsony keresetűek vásárlóerejét a 27%-os ÁFA tovább csökkentette. Mivel a keresetek eloszlása nem egyenletes és az alacsony keresetűek vannak számbeli túlsúlyban, ezért ahhoz, hogy pénz kerüljön a gazdaságba (költsenek az emberek, ne pedig lekössék a pénzüket), a vásárlóerő az, amit növelni kell. Ezt pedig kétkulcsos adóval és a hozzá kapcsolódó ÁFA-csökkentéssel és egyéb fogyasztási adók csökkentésével lehet megtenni.
Ugyanis láthattuk, a fogyasztási adók növelése nem járult hozzá a gazdaság növekedéséhez.
Pedig alapesetben a fogyasztási adók rendszere jó, de csak akkor, ha van vásárlőerő, aki fogyaszt is, de most nincs.
Az egykulcsos adóval nem jött elő az, hogy a magasabbkeresetűek többletfogyasztása a fogyasaztási jellegű adókon keresztül kompenzálja a kieső adóbevételeket. Ezért az egykulcsos adó rövid távon tönkreteszi a költségvetési egyensúlyt (emlékszünk még, amikor Orbán 7%-os hiányért ment kuncsorogni Barrosohoz?), hosszú távon pedig a most is növekvő államadósságnak tesz oda. Ami jelenleg is magas kamattal kamatozik, és folyamatosan növekszik, a magánnyugdíjpénztárak elköltött vagyonával együtt időarányosan rosszabbul áll az Orbán-kormány az államadóssággal, mint amit a Gyurcsány-Bajnai kormányok csináltak. Nemhogy csökkenteni nem sikerült, hanem nagyobb arányban növeljük azt.

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2012.11.12. 05:23:13

Én szivesen fizetnék 80%-os szja-t is, ha

- az adózás után maradna elég a megélhetésre,
- az adóból egy élhető és működőképes országot finanszíroznának és nem a naplopókat.

Laciii 2012.11.12. 11:20:40

@Pernahajder Viktor:
"tudnám milyen fele/harmad annyi pénzből élni"
Tudom milyen sokkal kevesebből, de attól még azt akarom, hogy több MARADJON a pénzemből.

@kerekes pereces:
"költsenek az emberek, ne pedig lekössék a pénzüket"
És akkor hitelezés miből lesz?

Megvárom milyen programmal állnak elő aztán az alapján szavazok nem színre.

Pernahajder Viktor 2012.11.12. 11:53:06

@Laciii: na ja. Én is azt szeretném, mindenki azt szeretné. Az mégis hogy van, hogy a cégen belül nem történt se bér emelés se csökkentés, mégis aki addig 100-at kapott az elég szarul járt, aki meg 300-at (nettó) az meg elég jól, holott mikor Ő idejött dolgozni 300-as fizuért vállalta a melót nem többért. De igazából ha csak magam elé "nézek" akkor nem érdekel, hogy Ő hogyan és miért kapott többet, DE én miért kevesebbet (főleg vásárlóértéken) , mikor én is 100-ért jöttem ide dolgozni? A vezetés meg annyit tud mondani, hogy ez van.

kifordított nagyanyó 2012.11.20. 12:21:53

Bocsi de a kormánynak való bérbloggerkedés mióta számít versenyszférás munkának?
süti beállítások módosítása