A fideszellenes hisztéria ellen való orvosság

A bruttó államadósság GDP-hez viszonyított alakulása, százalékban

2013/01/23. - írta: OrangeOrder

1.jpg_675x600

Forrás: SanomaBP.hu

A 2010 utáni adatok is érdekesek lesznek - várjuk a folytatást! (Lelövöm a poént: csökkent, és folyamatosan csökken - hiszen Fidesz-kormány van.)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orangeorder.blog.hu/api/trackback/id/tr195038461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.01.23. 13:53:19

Gratulálunk, fantasztikus eredmény!

Micsoda szerencse, épp itt van a kormány legújabb statisztikája a témáról. Nem mondhatod, hogy a hvg.hu-ról szedtem az adatokat.

www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/kiemelkedoen-kedvezo-allamadossag-adat-magyarorszagon

A következőket kell megfontolnunk.

1. A "zállamadósság", bár tudom hogy fétisszóvá vált az utóbbi két évben, aminek csökkentése mindennél fontosabb és minden mást felülír, nem olyan központi jelentőségű mint azt ahogy te otthon az orbanviktor.hu-t olvasgatva elképzeled. A kormány által közölt diagramon láthatod, hogy Németországnak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának mind magasabb a GDP-arányos államadósságszintje mint Magyarországnak. (Bulgária meg Románia viszont benne van a négy legalacsonyabb között!) Hol erősebb a gazdaság, hol nagyobb az életszínvonal? (Most légy szíves ne kezdd el papagájként ismételgetni a miniszterelnököt, hogy az összes nyugati ország a mi gazdaságunkat irigyli, ezt szerintem még a Fidesz-szimpatizánsok többsége se hiszi el komolyan.)

2. Valóban sikerült csökkenteni. A minisztérium szerint tavaly a harmadik negyedévben 78,6%-on állt. Hej, haj, csuhajja! Lehet mellet verni féltéglával. Most nézd meg kérlek a diagramodat, amit beillesztettél fönt, és próbálj meg odaképzelni egy oszlopot a jobb szélére, ahol a 2012-es adatoknak kellene szerepelniük. Próbáld akkorára képzelni, mintha 78,6% magas lenne. Jelentősen kisebb ez a 82,5%-nál? Három egész kilenc tized százalékpont a különbség.

3. Azt ne felejtsd el, hogy az államadósság eme szerénynek mondható csökkenésének az ára a megszorító politika volt. Az államháztartási hiánnyal kapcsolatban már felsoroltam néhány példát, csak ismételni tudom magam: két ezrelékes pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése, a társadalombiztosítási járulékplafon eltörlése, a pedagógusok béremelések elhalasztása, felső korlát bevezetése a szociális támogatásokra, a cafeteria egészségügyi hozzájárulási adójának 10 százalékról 27 százalékra emelése, közműadó amit a lakosságon hajtanak be a közműcégek), 22 ezer fővel csökkenő közszféra, milliárdok zárolása a kormányzati intézmények költségvetésében, a Nemzeti Földalapnál és a Nemzeti Foglalkoztatási Alapnál, és a végére hagytam a teljes magánnyugdíjpénztári vagyon elkobzását.

Valamit valamiért. Mindig az a kérdés: megéri? Megérte? Te mit érzékelsz a mindennapokban az államadósság csökkenéséből? Kevesebb tranzakciós illetéket fizetsz most, mint fél évvel ezelőtt? Mert én nem.

4. A múltkor tapsoltál, hogy a kormány ki akarja stafírungozni a nyugdíjasokat. Milyen jó lesz, majd akkor rátok szavaznak. Szerinted az az államadósságot növelni fogja vagy csökkenteni? Vagy mindegy, a győzelem érdekében egy kis államadósság-növekedés belefér? Akkor nem is annyira gonosz dolog az az államadósság? Akkor minek ujjongsz?

Metrós Ryder 2013.01.28. 19:00:55

@Engem a keresztény hitem miatt támadnak: "Próbáld akkorára képzelni, mintha 78,6% magas lenne. Jelentősen kisebb ez a 82,5%-nál? Három egész kilenc tized százalékpont a különbség."

Hát igen, lófasz az a 4%, nem eredmény - miért nem csináltak 40%-ot? Hogy a gecibe képzelték ezt az egészet?
süti beállítások módosítása