A fideszellenes hisztéria ellen való orvosság

Most már tuti elbukta a kormány az adósság elleni harcot

2013/02/13. - írta: OrangeOrder

A tippet köszönöm törzsolvasómnak.

A lényeg, hogy a Fidesz-kormány nem elég, hogy elbukta az államadósság elleni harcot, de már 2011-ben is elbukta, aztán tavaly, idén meg pláne - kétszer is. Nem is értem, miért nem mondanak le azonnal és adják át a válságkezelő Bajnainak a stafétát.

2011: index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/05/elbukott_az_adossag_elleni_harc/

2012: Meghátrál a kormány az adósság elleni harcban

2013: index.hu/gazdasag/2013/01/02/csufosan_alakul_az_adossag_elleni_harc/

2013: http://index.hu/gazdasag/2013/02/13/elbukta_a_kormany_az_adossag_elleni_harcot/

Címkék: média gazdaság
22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orangeorder.blog.hu/api/trackback/id/tr335077976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.13. 10:32:45

Bizony. Sajnos ebben nincs semmi mulatságos. Ha az Államadósság Kezelő Központ adatait

www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy

diagramon ábrázolod, mint a mai cikkben tették:

index.hu/gazdasag/2013/02/13/elbukta_a_kormany_az_adossag_elleni_harcot/

akkor láthatod hogy a kormány folyamatos üvöltő öndicsőítő propagandájával ellentétben az adósság semmiféle trendszerű csökkenést nem mutat. Még némi trendszerű emelkedést is felfedezni vélhetünk.

Amíg ez így marad, addig nem is csoda hogy az alja utolsó mocskos balliberális komcsi média ezt ki is hangsúlyozza, az "elbukta" szót használja hogy még rádobjon egy lapáttal, még jobban megalázzon titeket. Elfér.

Lehet ezen vidorkodni, de mindannyian szeretnénk látni, hogy inkább meredeken lefelé ívelő diagramokkal fojtjátok a torkukon/torkunkon a szót. (Egyelőre úgy tűnik, unortodoxia ide, unortodoxia oda, hiába minden erőfeszítés, ez nem nagyon megy.) Addig bizony a hiénasereg hangosan fog röhögni rajtatok.

dr Sör Kálmán · http://orangeorder.blog.hu 2013.02.13. 11:03:51

@Engem a keresztény hitem miatt támadnak: azt azért érdemes hozzátenni, hogy tavaly CSAK az IMF felé 2 milliárd eurót törlesztettünk abból a hitelből, amit Gyurcsányék vettek fel. Éven belül trendekről beszélni államadósság tekintetében pedig sarlatánság - nem véletlen, hogy az index is pont a január végi állapotot pécézte ki, amikor hirtelen 300 közelébe szökött fel az euróárfolyam. Ha aznap törlesztettünk volna valakinek, eurót véve forint ellenében, akkor valóban realizáltuk volna a veszteséget az árfolyamon, de egyébként ez virtuális.

A recept egyszerű: egy-egy visszafizetés vagy árfolyamváltozás másnapján írni kell egy cikket, hogy nem csökken az adósság. Én, amíg a <3%-os hiányadatot hozza egy (bármilyen, csak hát ilyenre szocik nem voltak képesek) kormány, nem aggódok. És ha már hasonlítgatunk, azt hozzá kell tenni, hogy a szocialista kormányok egy hatalmas konjunktúra idején produkáltak elképesztő, ~9%-os hiányadatot - míg most egy elhúzódó recessziós környezetben kellene csökkenteni a hiányt.

A kormány (és nem "mi") sokat hibázik, de ugyanilyen komikus, hogy a médiában egy olyan kép rajzolódik ki róla, aminek a valósághoz nem sem köze van. Persze ennek indokai nem a gazdaságpolitikában keresendők.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2013.02.13. 11:05:38

Az a baj, hogy lesz ez még rosszabb is. 2014-re az elemzők szerint 90 % felett lesz az államdósság.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.13. 11:40:48

"pont a január végi állapotot pécézte ki" - Nézd meg a három évet felölelő diagramot. Hasonlítsd össze rendre a három év januári, a három év februári, majd márciusi stb. adatait. Látni fogod, hogy rendszerint (természetesen nem minden hónap esetében, de a legtöbbnél) az adósság növekedést mutat.

"egy-egy visszafizetés vagy árfolyamváltozás másnapján írni kell egy cikket, hogy nem csökken az adósság" -- Oké. Akkor felejtsd el az utolsó oszlopot, és elemezzük az így megcsonkított diagramot. Vagy felejtsd el az utolsó két oszlopot. Vagy az utolsó hármat. Az utolsó ötöt. Tízet. Hagyd ki minden másodikat. Harmadikat. Hagyd ki azokat, amik árfolyamváltozások utáni adatok. Sehogyse látom azt a látványosan lefelé mutató trendet.

Ezt a diagramot nem tudod úgy diszkutálni, hogy az adósság csökkenését láttasd bele.

Egyébként érthető hogy a média röhög rajtatok (nemcsak a kormányon, hanem a szolgaian bólogató, minden új ballépésnek ovációzva tapsolni tudó, minden kudarcot fényes diadalként zászlóra tűző holdudvarnak és rajongótábornak, ezért mondom hogy "rajtatok"). A miniszter 2010-ben bejelentette, hogy most aztán az adósság csökkenni fog. Csináltak is egy "adósságnyomás-mérőt", idevigyázzatok, mindenki nyissa ki a szemét, hú most hogy fog zuhanni! Egy, kettő, há-... De az ilyen lépés nagyon kockázatos. Nézzük a mérőt három éve, ugrik ki a szemünk, és né: NEM CSÖKKEN. Ilyenkor mi van? Ezt hívják úgy, "leégés".

(Egyébként az is érdekes, hogy reggel nyolckor még 78,01%-on állt, délelőtt 11-re pedig 76,86%-ra zuhant. Lehet hogy a te állításoddal ellentétben nemcsak hogy igenis reális éven belüli trendekről beszélni, de a miniszter még napon belüli trendeket is felismer? Vagy naponta egyszer frissítik a mérőt, valamikor délelőtt, és valójában azt látjuk, hogy tegnap óta 1,15 százalékpontot esett az adósságállomány?

Nagyon unortodox ez nekem. Nagyon-nagyon.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.13. 11:59:47

Hát az agyam eldobom, még mindig ezen röhögök. "Nem véletlen, hogy az index is pont a január végi állapotot pécézte ki, amikor hirtelen 300 közelébe szökött fel az euróárfolyam". MELYIK állapotot kellett volna kiválasztani? Január közepe kedvezőbb képet mutat? Január eleje? December? Válassz te egy tetszőleges időpontot, és demonstráld hogy az adósságállomány örvendetes biztonsággal, fokozatosan, nem szükségszerűen gyorsan de mindenképpen stabilan és egyértelműen apad.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2013.02.13. 14:46:52

@dr Sör Kálmán:
" egy hatalmas konjunktúra idején produkáltak elképesztő, ~9%-os hiányadatot"

Az I. világháborúban volt ekkora a hiány, a 2-ban még 44ben is nullszaldós volt!!!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.13. 15:36:51

Abszolút értéken növekedett az adósság.

Az adósság állítólag a GDP-nek kevesebb százaléka.

Ahhoz, hogy ezek igazak legyenek, mekkorát kellett növekednie a GDP-nek?

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.13. 15:58:38

@fofilozofus: Figyelj, filóka

Valaki nemrég azt írta (másolom): "aki még egyszer nagy betűvel írja a Szlovák, Magyar, Német szavakat, a k anyját és két hetes nyelvtantáborra ítélném" (ha már nem emlékeznél, hogy ki volt, akkor itt a forrás: orangeorder.blog.hu/2013/02/01/a_tizmillio_e-utdij-szakerto_orszaga/fullcommentlist/1#c18956376 )

Tudod, én azokat, akik így hörögnek, kurvaanyáznak(!), de közben nem tudják leírni hogy "a második világháborúban", illetve nem tudják, hogy a -dik képzős sorszámnévi jelzőt ha számjegyekkel írjuk ki, akkor utána pontot teszünk, melyet egy esetleges toldalékot kapcsoló kötőjel előtt is megtartunk, azokat én megvetem, leköpöm. Ezeknek a szerkezeteknek a helyesírását ugyanis a jobbak már 2.-ban (így kell, látod?) elsajátították. Más kommentjeidnél is észrevettem már, hogy kurva sokat adsz a helyesírásra. Nem azzal van baj, hogy nem tudod, hogy kell helyesen írni. Hanem azzal, hogy másokat kioktatsz, kurvaanyázol(!), közben meg iskolás hibákat ejtesz. Nézz már magadba.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.13. 16:03:14

@fofilozofus: Ja, most látom csak. Amit te úgy írsz, "két hetes", az meg helyesen "kéthetes".

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.13. 16:07:46

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Karl, te rosszul teszed föl a kérdést. Helyesen:

Abszolút értéken növekedett az adósság.

Az adósság állítólag a GDP-nek kevesebb százaléka.

Azonban tudjuk, hogy a GDP csökkent.

Vajon mekkora a GDP-hez viszonyított hiány hazudott és tényleges értéke között a különbség?

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.14. 11:13:46

Na né...! Jéééééééééé! Ez hogy lehet?????

index.hu/gazdasag/2013/02/14/gdp2012/
hvg.hu/gazdasag/20130214_Ekkora_zuhanasbol_iden_sem_allunk_fel
www.origo.hu/gazdasag/20130213-mely-godorbe-kerult-a-magyar-gazdasag-2012ben.html

Talán valami tévedés van, valamit elírtak, elrontottak... Ha a számokat mind megszoroznánk mínusz 1-gyel, akkor egész jó kis jelentés jönne ki... :-D

Az Index, hvg.hu, origo már megírta, a mno.hu-nál egyelőre még gondolkodnak, hogy mit írjanak... Lehet hogy majd egy kis rövid hír lesz a "nem fontos, de érdekes" rovatban. Ha egyáltalán.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.14. 11:16:36

Jó hír azonban, hogy az államadósság ismét csökkent, az adósságnyomás-mérő szerint most csak 76,66% X-D

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.14. 12:43:02

Dél elmúlt, mostanra már a Babzsák Blog is lehozta a gazdasági eredményeket a címlapon. Az mno.hu-t érdemes megnézni. A hírhez le kell gördíteni, és a gazdaság rovatban megtalálni. Ez a címe:

"A vártnál gyorsabban csökkent az infláció" (!!)

Tehát figyelem, igazából JÓ HÍREK következnek: csökken az infláció!

Az első mondat: "Az aszály és az unió elhúzódó válsága miatt csökkenhetett – a várakozásokkal összhangban – a tavalyi GDP [...]"

Tehát, gyerekek, számítottunk mi erre, sőt, így akartuk. Az okok? Hát, aszály, meg erősen csapadékos-peronoszpórás tavasz volt, aztán olimpia is volt ami miatt nem jött annyi turista, meg ugye ott volt a Vilmos Herceg esküvője, meg a C/2012 M4 meteorraj átvonulása, meg egyébként is a sárkány éve volt ami pénzügyi vállalkozásoknak nem szokott szerencsét hozni...

Ja, bocs, a Vilmos herceg az 2011-ben volt, de máig begyűrűzik a hatása.

Őnáluk a címlapon a nagy hír ez: "Növelte előnyét a Fidesz, Orbán simán veri Bajnait és Mesterházyt". Hát gratulálok, valóban örömhír, reméljük megint megválasztják őket, és akkor a három plusz egy év gazdasági mélyrepülés után végignézhetünk még négy év vidám, zenés agóniát. Mármint az a néhány ember, aki még marad, a többi majd elolvassa a cnn.com-on.

Íme "a választók kétharmadának értékrendjét kiszolgáló" hírportál. Kezeket szorosan a fülre, és kórusban: LALALALALALALAAAAAA!

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.02.14. 12:45:15

@Engem a keresztény hitem miatt támadnak: További nagyon fontos hír volt, hogy Németország GDP-je is visszaesett, ráadásul gyorsuló ütemben!

Aszály + Németország, ennyi.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.14. 12:47:12

@OrangeOrder: Jaja... Három éve aszály van. Most már szóljon rá Orbán Viktor a Gyurcsányra, hogy hagyja abba az aszály keltését!!

Hoppázó Beléndek 2013.02.14. 14:53:57

@OrangeOrder: a hazudságaiddal szemben a valóság sajnos az, hogy németország GPD-je 0.7%-kal növekedett. a magyar 1.7%-kal csökkent. azaz
GER : +0.7%
HUN : -1.7%

fel tudod fogni ezt a dúcidegrendszereddel, vagy adjuk fel örökre?

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.02.14. 15:15:47

@Hoppázó Beléndek: :-D Ezt nem is néztem. Nagy vagy, Beléndek! Hajrá!

Hoppázó Beléndek 2013.02.14. 15:32:17

@OrangeOrder: mi van az utolsó negyedévvel cica? legalább annyi eszed lehetne, hogy ügyesebben válogatod ki a neked tetsző tényeket és ne lehessen egy fél perces guglival darabjaira zúzni az "érvrendszered". mondjuk ilyet - mármint a tények tetszőleges kiválogatását - biztos nem is csinálnál, hisz saját bevallásod szerint ez a fantasztikus blog politizálás - kizárólag érzelmi alapon. Semmi alakoskodás, felesleges szakmázás vagy tények tetszőleges kiválogatása.

nos, ha már az "arc poeticádban" ennyire ügyetlenül és pofátlanul hazudsz, mik lehetnek a bejegyzéseidben?

és most jó fej is vagyok, mert érdemben reagálok, és nem küldtelek anyádba leköcsögözve, mint amit amúgy érdemelsz.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.02.14. 15:49:22

@Hoppázó Beléndek: Mi lenne. Az utolsó negyedévben még a vártnál is jobban csökkent.

Nem mintha nagyon érdekelne amúgy, guglizzál csak tovább.
süti beállítások módosítása