A fideszellenes hisztéria ellen való orvosság

Kertész leszek

2012/05/20. - írta: OrangeOrder

Szívesen kertészkedek. Az érett gyümölcs színe, szaga, íze magával ragadó. A gyümölcsfa legnagyobb ellensége a levéltetű. Rendkívül aljas, sunyi gonosztevő. Semmi haszna sincs, csak azért teremtette a Jóisten, hogy tudatosítsuk: a gyümölcs nem magától van. Hogy megtanuljuk termeszteni és megóvni. A fa a levelein keresztül veszi fel az éltető napfényt, a levéltetvek pedig ezt zabálják le gátlástalanul. Legszívesebben a friss hajtású, a világra még éppen csak rácsodálkozó, zsenge leveleket támadják meg. Az élteti őket, hogy a fát és a kertészt megfosztják a gyümölcstől. Ők jóllaknak, gyümölcs pedig egyáltalán nem fejlődik. A levéltetvek világa kegyetlen hely, ahol csak az boldogul, aki minél többet, és minél gyorsabban lezabál. Itt szó sem lehet nagyobb ívű fejlődésről, öntözésről, gondozásról, hosszan megtérülő befektetésről.

A tetvek alattomosan megbújnak a levelek alján, a levelek látható felületén eleinte semmi baj nem látható. Az avatott szem azonban felismeri a pusztításukat, hiszen egyértelmű jelei vannak. A levéltetvek jelenlétére, aknamunkájára utal, ha a levél kínok közt pödörődik össze, végül félig megzabálva, lehullva fejezi be többre hivatott életét. Ilyenkor minden látszat ellenére nem a levél a hibás, noha a tetvek még ekkor sem mutatkoznak meg. Csak csendben átmásznak a többi levélre. Szintén félreismerhetetlen jel a szorgos, ám buta hangyák tüsténkedő csoportja. Ezeknek a buta hangyáknak fogalmuk sincs róla, hogy kihasználják őket, és kárt okoznak. Állandóan fel-alá rohangálva táplálják a tetveket, hiszen jutalmul nyalogathatják azok édes váladékát. A hangyáknak csak ez számít, hiszen teljesen megőrülnek ettől, voltaképpen függővé válnak. Minden más tevékenységüket félredobva állnak át a tetvek táplálására, gondozására. A tetvek pedig ravaszul erre játszanak, mivel efféle beépített segítség nélkül nem boldogulnának.

Természetesen tenni lehet, és kell is ez ellen. Megesik, hogy ügyes-bajos dolgaink közt elveszve figyelmünk lankad, s ezt kihasználva nyomban ellepik szeretett gyümölcsfánkat a tetvek tömegei. Ha nagyon elharapózott a fertőzés, radikális megoldást kell választanunk. A súlyosan fertőzött ágvégeket le kell vágni. Ilyenkor természetesen egészséges levelek is odavesznek, ami fáj a kertésznek. Meg kell azonban hozni a fájó döntést, hiszen áldozatok meghozatala nélkül tovább súlyosbodna a helyzet. A közvetlen elhárítás után jöhet a permetezés. Minden kis zugba be kell permetezni, hiszen a tetű bárhol képes elbújni. A megfelelően kikevert anyaggal, időnként megismételt permetezés megszünteti a tetűfertőzést, és megakadályozza annak újbóli elterjedését. Lelkiismeretes kertészként mindannyiunk kötelessége gondoskodni a gyümölcsfánkról, és elpusztítani a rátámadó tetveket.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orangeorder.blog.hu/api/trackback/id/tr984528369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geotextília · http://zoldtetokft.hu/geotextilia 2012.06.05. 09:04:21

Elgondolkodtató a cikk, érdekes stílusban..:)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.06.14. 16:32:21

KERTÉSZ LESZEK...

Kertész leszek, fát nevelek,
S midőn jőnek fagyos telek,
Fák feléből rakok tüzet,
Többiből lesz spirálfüzet.

Fűzfavesszős füzetspirál!
E találmány úgy inspirál,
Váltok s válok bizniszmenné
(S nejem így lesz bizniszmen-né).

Elhízik a malacpersely,
Fényes szelek fújnak rám, sej!
Lesz sok fűzfaspirál gyáram,
S erőművem – kell az áram!

Víz-erőműm lesz, meg atom-,
Összes erdőt kivágatom,
S profitomból „Fát a rétre!”
Alapítványt hozok létre…

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2010/06/kertesz-leszek.html
:)

Zak 2012.06.14. 17:19:49

"Semmi haszna sincs, csak azért teremtette a Jóisten, hogy tudatosítsuk: a gyümölcs nem magától van." - honnan tudod, hogy a levéltetveket bármi is teremtette, főleg valami céllal. Azok csak úgy léteznek, mert nekik így jó. Szép is lenne, ha csak azért lennének, hogy te tanujjá. Kicsit nárcisztikus és önző ez a felvetés.

Kopó 2012.06.14. 17:40:26

@Zak: Igen, meg akartam említeni, hogy semmi a világon nem azért van, hogy az ember hasznot húzzon belőle, csak az emberiség van olyan szerencsés és találékony, hogy egy csomó mindenből tud.

Végetek Rüszük! 2012.06.14. 19:07:48

@Kopó: Erről egy bizonyos, hamarosan csak S. Lajosként megnevezhető illető bizonyára sokat tud majd mesélni a "Vádlott álljon fel!" felhívást követően. :)

Hülyeség, ha fájna 2012.06.14. 21:03:35

@Frady Endre: brávó szép versike, minden benne van zsigeri 'SI faktorra' ható uszítás ostoba demagógia - lassan beléphettek a zőccség pártotokkal az MSZP-be mint ifjúsági tagozat (ha már nagy kedvenced a szadesz meszűnt), kiváló tanítványai vagytok a bolsiknak...

Még valami Frady, miért nem dalolsz kicsit mondjuk a saját szakmádról? Az acél tartószerkezetek gyártásakor a légkörbe okádott CO2 mennyiségről vagy az építőiparban használt összes többi anyag előállításakor összehozott természetkárosításról kibocsátott káros anyagokról.

Vicces lenne egy ilyen zöldmoszattol olvasni, vagy ezek kimaradtak a pártbrosurából, esetleg az építőkaron anno nem tanitották?

Mert nekem a VIK-en megtanították ez effélét.

Meg lehetne becsülni hány % növekedne az áram ára, ha Paksot bezárnák ahogy ti LMP-sek javasoljátok, esetleg mennyi profitot szivattyúznak ki a zemberek zebéből a külföldi 'zöldoligarchátiok' vagy a szélturbinákban használt ritkaföldfém mágnesek vagy félvezető napelemek gyártása milyen 'környezetbarát' is...
De ha gondolod egyszer elmesélem, hogy a 'spirálfüzet' helyett elektronikus 'feljegyzést' készíteni sőt azt szervereken tároltatni mennyivel is környezetszennyezőbb.

AZ ilyesmiről szerettek mélyen kussolni, bizonyára oka van, talán nem szeretik a külföldi gazdáitok?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.06.15. 08:42:04

@Hülyeség, ha fájna: Hát, most (is) nagyon mellélőttél. ;-) Mivel baloldali konzervatív vagyok (és hívő keresztény) - na, ezzel kezdjél valamit a bekövesedett sztereotípiáddal! :) - sosem szavaztam és sosem fogok szavazni liberális pártra. Pont ezért a Fideszre sem, ami bármit mond magáról, liberális bajkeverde marad.
Amúgy mérnökként rendszeresen szembesülök a zöldnek hazudott jogász csoportokkal, akik politikai megrendelésre és/vagy saját zsebre dolgozva megakadályoznak mindenféle hasznos építkezést. Mit gondolsz, kik miatt nem ér még mindig körbe Budapest körül az M0? ;-)
Ha már M0, akkor egy aktuálvers:

HA AZ ESŐ...

Ha az eső szikla lenne,
Kiskertemben agyonverne,
Hogyha pedig medve volna,
Ereszünkből kibrummogna.
Netán lenne olaszrizling?
Ittasodna minden grizzlynk.
S ha mint aszfalt nyerne testet,
M0 körbeérné Pestet!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2009/08/ha-az-eso.html
:)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2012.12.03. 08:53:53

Levéltetű ellen: a fa törzsét be kell kenni egérragaszóval, mert akkor a hangyák nem tudnak felmenni. Csak vigyázni kell, mert ha egy fűszál átíveli, akkor azon már fel tudnak menni. Szóval sűrűn ellenőrizni. És a mocsok hangyák teleltetik át a levéltetű petéit, és ők viszik fel tavasszal.

Permetben nekem a szappanos lé jött be, az leviszi őket. Csak semmi vegyszer.
süti beállítások módosítása