A fideszellenes hisztéria ellen való orvosság

Szükség van az IMF-re?

2013/01/26. - írta: dr Sör Kálmán

Az IMF-et Orbánék elküldték a búsba. Helyesen cselekedtek, vagy hülyeséget csináltak?

A tavalyi évben az egyik legmeghatározóbb kérdés az volt, hogy mi lesz az IMF-saga vége - megállapodik -e a kormány a Valutaalappal vagy sem. Év végére világossá vált, hogy az IMF és a kabinet álláspontja egyelőre összeegyeztethetetlen. Azt kijelenthetjük, hogy kedvező feltételekkel nyújtott hitelre szüksége van az országnak, hiszen a korábban felvett hitelek refinanszírozása létkérdés - ráadásul bőven van mit megújítani, hiszen a balliberális Medgyessy-Gyurcsány kormányok eszetlen költekezésüket jórészt hitelből fedezték, 2010-re rekordmagasra tornászva fel az államadósságot. Azonban nem mindegy, hogy mit takarnak pontosan ezek a feltételek, és hogy a piacon elérhető kamatszinthez képest milyen kamatszinten kapjuk a kölcsönt. Mostanra kiderült, hogy Orbánék jól taktikáztak - az ország ugyanis a tavalyi évben képes volt a piacról finanszíroznia magát.

hu10y_s.pngA 10 éves magyar államkötvények hozamának alakulása, 2006- (forrás: akk.hu)

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy ország közép- és hosszútávú kilátásait hogyan ítélik meg a befektetők és a hitelezők, akkor a legegyszerűbb, ha a tíz éves állampapírok hozamára vetünk egy pillantást. Ahogy a mellékelt ábrán látható, az EU szuverén adósságválságával kapcsolatos félelmek tetőzésével egyidőben, szinte napra pontosan egy éve magasra szöktek ezek a hozamok. Azonban utána - a válsággal kapcsolatos félelmek csillapodásával párhuzamosan - a tavalyi évben a kormány sikeresen konszolidálta az államháztartást, a hozamok pedig a magyar CDS-sel együtt mélyrepülésbe kezdtek, ami azóta is tart.

Az adatok azt mutatják, hogy az ország kilátásainak és az államháztartás helyzetének megítélése 7 éve (!) nem volt ilyen kedvező - pedig hét évvel ezelőtt a modern történelem egyik legnagyobb konjunktúrájának közepén jártunk, nem egy világgazdasági válság hullámain evickéltünk.

Az IMF által javasolt válságkezelési modell egyébként saját maguk által is bevallottan minimum korrekcióra szorul - ha keményebben akarnánk fogalmazni, akkor akár azt is mondhatnánk, megbukott. Jelentősen alábecsülték az általuk javasolt megszorítási struktúra indukálta multiplikátorhatást, és az ennek hatására bekövetkező gazdasági lassulást. Ennek fényében nem biztos, hogy rossz ötlet volt, hogy a kormány 2010-ben szakított a Valutaalappal. A világgazdasági fejlemények függvényében ennek ellenére nincs kizárva, hogy a kormány 2013-ban visszatér az IMF-hez, ha a szükség úgy hozza - bár a körülmények ezt egyelőre nem teszik szükségessé.

Megszorítások szükségesek nálunk is, egyrészt hogy ne temessen maga alá az adóssághegy, másrészt pedig a bizottság is - részben politikai okokból - igen szigorúan felügyeli a magyar hiánycél teljesülését. Azonban úgy tűnik, mostanra a piac és a befektetők is rájöttek, hogy Magyarország sikeresen egyensúlyoz egy vékony pallón.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orangeorder.blog.hu/api/trackback/id/tr245040495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2013.01.27. 12:55:22

Egy ismerősöm mondta, hogy a jegybanki elnökváltásig nem akar majd megegyezni az IMF.

Úgy tűnik, igaza lett. Nyilván ebbe még megpróbáltak beleszólni. Kérdés, hogy sikerül-e majd nekik? Aztán olyan hangokat is hallok, hogy a választásig már nem akarnak megállapodni. Mindenesetre látszik, hogy azokban az országokban, ahol szolgaian betartották az ajánlásaikat, totálisan megbukott a kormány, lásd Románia, de mondjuk a Bajnai-korány is tekinthető ilyennek.

Gondolom, ezt szerették volna a Fidesz-kormánnyal is. De nem azért dolgoztunk éveket, hogy a végén a karvalyok kezébe hulljon minden! :-)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.28. 19:46:31

@fofilozofus:
"ahol szolgaian betartották az ajánlásaikat, totálisan megbukott a kormány"
- Lásd Szlovákia (Dzurinda), ahol mára Euro a fizetőeszköz, a gazdasági környezet sokkal kiszámíthatóbb, és noha nincsen kolbászból a kerítés, mára már jobb ott az élet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.28. 19:53:58

Amikor a forint elér egy bizonyos árfolyamszintet, akkor mindig tárgyalunk az IMF-el, nehogy elpörögjön 300 fölé, mint például tavaly ilyenkor (Vajh, akkor miért is pörgött el?).
Aztán 285 alatt ez már nem annyira fontos.

De manapság 285 már ritkábban van, mint 290. A piac máér nem hirtelen sokkol, hanem a kormány tökörészésének (saját kommunikációban taktika) függvényében szép lassan áraz minket lefele. Egyre jobban.

További érdekes kérdés, hogy a meggyesi-Gyurcsány-Bajnai kormányok által felvett hitelek milyen kamatozásúak, mikor járnak le, és ezek lejáratára a jelenleg regnáló magyar kormány milyen kondíciókkal vett fel hiteleket?

Mert én még azt is elhiszem, hogy jelenleg X%-al alacsonyabb az adóűsság a GDP-hez képest, ám nominálisan mégis növekedett. Miközben a GDP hogyan is változott?

A jelenlegi kormány által felvett hitelek törlesztésekor kell-e hitelt felvennünk, vagy addigra esetleg szufficites lesz a magyar költségvetés, minek következtében a keletkezett többletbevételekből kényelmesen letörlesztjük a még fennálló adósságunkat, és mindenki boldog?

Ha nem lesz szufficit, akkor a jelenlegi kedvezőtlen kamatozású hitelek refinanszírozása milyen hatással lesz az akkori GDP arányos államadósságmutatóra?

dr Sör Kálmán · http://orangeorder.blog.hu 2013.01.28. 20:21:37

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: itt szerintem nem a forint/euró árfolyam a kérdés - sőt, tudatosan a kormány (úgy látom) a mostani gyengébb árfolyamszintet preferálja az export miatt.

Szufficit jó ideig nem lesz, viszont a jó hír, hogy már pár éve az elsődleges egyenleg pozitív. Az, hogy az adósságunkat gyorsan ledolgozzuk, az szerintem egy álom - itt arra kell felkészülni, hogy egy-két évtizedig törlesztünk, miközben épphogy nem döglünk bele. Addig a fogyasztásnak reszeltek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.28. 20:37:16

@dr Sör Kálmán:

Mint exportőr mondom, jó dolog a gyenge forint.

Egy darabig.

Aztán mikor begyűrűzik, akkor már nem lehet rajta akkorát kaszálni.

Sokkal jobb dolog, ha stabil a forint. Olyankor lehet hosszú távra tervezni.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.01.28. 21:24:48

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Az biztos jó, de nyitott gazdaságban nincs ilyen. Stabil euró és USD sincs, ahogy a yen se volt stabil soha. Meg mihez képest.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.28. 21:42:56

@OrangeOrder: Megnyugtatlak, nyitott gazdaságban is létezik a stabil árfolyam. Egy adott sávon belüli árfolyamot szokás stabilnak nevezni.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.01.28. 21:44:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Biztos van ilyen, de pont az EUR/CHF nem nagyon stabil (ez itthon is sokakat érint). Nemrég 1,6 volt, most 1,2. De lehet, hogy tervezett ez is.

www.portfolio.hu/chart.php?h=2&i=2&s=5&d=7&t=eurchfcomp

Mákosi Rátyás 2013.01.29. 01:14:44

Azért az egy nehezen felejthető élmény marad az életemben, mikor a bandzsa balfasz csütörtökön az IMF ellen beszélt a soktornyú házban, pénteken meg bejelentette, hogy megkezdjük velük a tárgyalásokat. Ha majd a kisiskolás unokám megkérdezi, hogy ez miért történt így, akkor el fogom mondani neki, hogy abban az időben az országot hozzád hasonló értelmi szintű emberek vezették, azzal a különbséggel, hogy te gyakrabban mondasz igazat, és téged zavar, ha segget csinálsz a saját szádból.
süti beállítások módosítása